A nagy népmese kihívás

A népmese nem ismer határokat, Óperenciás-tengeren túl, Üveghegyen innen is értik, akik értik.”

(Dóczi Ilona-a Magyarra Hangolva alapítója és a Nagy Népmesekihívás életre hívója-Brüsszel, Belgium)

A Földi János Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és AMI Szilágyi Úti Tagintézmény  3.f osztálya részt vett a népmesék erdejében avagy ”A nagy népmese kihívás„ programban.

A kihívás megálmodója, Ilona szerint-www.magyarrahangolva.hu – a program fő célja az, hogy a magyar népmesék olvasása szokássá váljon, beépüljön a gyerekek és felnőttek mindennapjaiba. Elsősorban külföldön élő magyar gyerekek és szüleik vettek rajta részt eddig, de idén már egyre több magyarországi család kapcsolódott be, sőt, óvodai és iskolai csoportok is. 2019 szeptember 26-tól naponta 1-1 népmese érkezett e-mailben, összesen 14 történet. A végén egy 28 kérdéses kvízre kellett válaszolni, aminek helyes kiöltése után oklevelet kaptak a jól válaszolók.

Az idei népmese kihívásról értesülve a 3. f osztály belevágott a mesés kalandba! Nemcsak elolvastuk a meséket, hanem projektté kibővítve a lehetőséget csoportokban feldolgoztuk. Ezután minden egyes népmesét egyénileg vagy páros munkában illusztráltunk különböző technikákkal. Végezetül a történeteket színesben kinyomtatva, a jellegzetes gyerekrajzokat laminálva saját mesekönyvet készítettünk belőle. A munkafolyamatok közben készült képeket, tablókat, a könyvet fotókkal szemléltetve elküldtük a Ráadás Játékra.

A Ráadás játék Ráadásában a 330 regisztráló közül a legelhivatottabbak, legaktívabbak, legkitartóbbak közé nagy örömünkre beválogatták az osztályt! Jutalmul egy egyedi grafikás Mátyás király kártyát kaptunk, amivel a Mátyás meséket és mondákat könnyebben feldolgozhatjuk és játszhatunk is vele a későbbiekben.

Számunkra a projekt legfőbb értéke a népmesék által az anyanyelv megőrzése, ápolása mellett az együttműködés csoportban, együtt gondolkodás, az egy célért való munkálkodás, a közösség élményének megélése, gyermeki lelkesedés átélése volt!

Köszönjük, hogy részt vehettünk a Nagy Népmese Kihívásban, köszönjük az elismerő szavakat és a nyereményt! Jövőre ismét benevezünk!

 

                                                                                                                                  Puskár Anikó

                                                                                                                                  pedagógus

                                                                                                                               3.f